Принцип згоди і його застосування

В законодавстві ряду країн, в тому числі й в Україні, секс без згоди обох сторін офіційно визнається актом насилля. І з моменту його прийняття не вщухають суперечки про доцільність таких мір. Певно, лише лінивий не бачив в інтернеті жартів на цю тему.

Але насправді смішного в цій ситуації немає, є лише страшне. За даними ВООЗ кожна п’ята з опитаних жінок зізнавалася, що стикалася впродовж життя з тими чи іншими проявами сексуального насилля або домаганнями. Звучить не дуже весело, чи не так? Але ще гіршими виявилися результати опитування чоловіків. Приблизно чверть респондентів чоловічої статі винуватить саме жінок в тих неприємних ситуаціях, з якими вони стикаються. А близько 20% не бачать проблеми в тому насиллі, яке може відбуватися у стосунках — побутове, фізичне та сексуальне насилля дехто вважає варіантом норми та припускає їхню можливість у стосунках.

Частково проблема полягає в культурі, що часто за допомогою гарної картинки майстерно підміняє поняття. Напевно багато з жінок зможуть пригадати кіно або книжки, де домагання подаються як наполегливість, що отримує зрештою винагороду, а відверте зґвалтування — як пристрасний порив. А ось герої, що з будь-яких причин ставлять партнерці питання, чи можна її цілувати, пестити, сприймаються глядачем як слабкі, нерішучі. Адже набагато яскравіше виглядає сцена, яку побудували за принципом: “вподобав дівчину, підійшов та взяв за руку”, де головний чоловічий персонаж виглядає мужнім, сильним і оце все, що має приваблювати.

Багато жінок самі винуватять себе, якщо не змогли чітко та зрозуміло сказати “ні”. Але перш ніж перекладати на себе провину за те, що з Вами сталося, подумайте — чи питав хтось Вашої згоди? Чи сказали Ви, що хочете цього? В нашій свідомості яскраво квітне стереотип про те, що справжнє кохання та пристрасть не потребує жодних питань. Проте, для того, щоб розуміти одне одного без слів, щоб навчитись відчувати бажання партнера (або партнерки), потрібно бути впевненим, що в будь-який момент Ви можете зупинити те, що відбувається. І як будь-які стосунки між людьми, секс вимагає вміння відверто говорити про особисте.

Як розпізнати тривожні дзвоники у Ваших стосунках? 

Відсутність базової секс-освіти може давати хибні уявлення про здорові сексуальні стосунки. По-перше, ми маємо прийняти одну думку, яка буде червоною ниткою проходити крізь весь текст статті: Ваше тіло недоторкане і воно належить лише Вам. Ваш партнер або партнерка не мають на нього жодних прав, навіть в офіційному шлюбі. Печатка з РАГСу та свідоцтво про шлюб не є актами дозволу на насилля.

Тому будь-які маніпуляції, примушення до сексуальних стосунків, або звичайні дотики, яких Ви не бажаєте — це насильство. Те ж саме стосується випадків, коли Вас намагаються залучити до сексуальних практик, які не здаються Вам привабливими. 

Також не є дозволом на будь-які дії з Вашим тілом стан сп’яніння, алкогольного та не тільки. Знаходячись під впливом “вогняної води” або інших речовин людина не може дати усвідомлену згоду на секс. Так само з людиною, яка спить. Важливо пам’ятати — якщо людина не може сказати “ні” з будь-яких причин, це не дорівнює згоді на секс.

Принцип згодиЧи ви дійсно цього хочете?

І як би не лаяли користувачі соцмереж принцип активної згоди, його позиції не стають слабкішими. І всупереч жартам, це не означає, що Вам треба буде відвідати нотаріуса, щоб завірити кожну згоду на секс. Активна згода - це всього лиш про те, що людина має свідомо давати зелене світло на сексуальні стосунки. Тобто, як то кажуть, при здоровому розумі й твердій пам'яті. Проте це стосується лише повнолітніх громадян, або тих, хто вже досяг віку сексуальної згоди.

Але є і нюанси. По-перше, активна згода може бути можливою лише в рівних умовах, без фізичної, психологічної або фінансової залежності. І якщо жінка займається сексом зі своїм керівником під загрозою звільнення — тут не може бути мови про добровільність таких відносин. З цієї причини у деяких американських університетах, наприклад — Гарварді, сексуальні стосунки між студентами та викладачами суворо заборонені. А також заборонені стосунки між студентами старших та молодших курсів, щоб це не впливало на процес навчання, та щоб жоден з партнерів не опинився у вразливому положенні.

Ще один дуже яскравий приклад — це насильство в шлюбі. Багато дівчат з ранніх років чують, що їхній чоловік має бути задоволеним, бо саме в тому і полягає роль дружини. Але приготувати улюблену страву на вечерю, або ідеально випрасувати його кращу сорочку — це не те саме, що дати себе зґвалтувати. А інакше назвати статевий акт, від якого отримує задоволення лише одна зі сторін, і не можна.

Сексуальне насилля з боку постійного партнера або чоловіка досить часто стає приводом для жартів.

- Мене чоловік зґвалтував.

- Пані, це поліція, тут люди жаліються, а не вихваляються!

І таких анекдотів можна знайти десятки, або навіть сотні, якщо добре пошукати. А результати опитувань на тему сексуальних стосунків в шлюбі тим часом показують, що більш ніж половина заміжніх жінок, приблизно три чверті респонденток, погоджуються на секс, коли самі того не бажають. Для когось це засіб уникнення конфліктів, а хтось знаходиться у залежному від партнера становищі. При цьому лише 20% з них визнавали, що стали жертвою сексуального насилля.

І чи варто дивуватися, коли жінка, що скаржиться на грубість з боку свого чоловіка, отримує замість підтримки слова про те, що вона сама в цьому винна?

На жаль, аж надто багато жінок ставлять свої бажання на друге місце, вважаючи це природнім для себе. Адже їх так виховували, а також вони наслідують приклад, що бачили в дитинстві. І хоча суспільство поступово відходить від суто патріархальної моделі, але в багатьох сферах, в тому числі інтимній, її все ще відтворюють. Сексуальне життя — це все ще та тема, яку не обговорюють. Статеві стосунки відбуваються за зачиненими дверми спальні, а тому зміни тут  відбуваються значно повільніше. Навіть стійкий вираз “подружній обов'язок”, який всі ми чули хоча б один раз в житті, зводить секс між чоловіком та дружиною до чогось настільки ж прозаїчного, як хатні справи.

Ні значить ні

Ще одна проблема, з якою стикалась будь-яка жінка протягом свого життя — нездатність чоловіків адекватно сприймати жіноче “ні”. Це стосується і нав’язливих залицянь, і чогось більш серйозного, наприклад — сексуальних домагань. Аж надто часто жіноче “ні” сприймають як кокетливість, бажання пограти в недосяжність це будь-що ще. А отримуючи жорстку відсіч такі “залицяльники” зазвичай ображаються та намагаються викликати почуття провини, називаючи жінку злою, агресивною або навіть фригідною.

Але хіба можна винуватити в надмірній агресії людину, що відстоює кордони своєї особистості? Адже ми пам’ятаємо, що Ваше тіло належить лише Вам. І жодна людина не може його контролювати, а також вказувати Вам на те, як саме Ви маєте ним розпоряджатись.

 

Відгуки

Принцип згоди і його застосування (0 відгуків)
Відгуків ще нема, стань першим - постав питання або напиши свій відгук!)

Додати відгук про Принцип згоди і його застосування, залишити коментар, запитати

Ім'я*
Електронна пошта
Відгук чи запитання*
Ваша оцінка