Від агендерності до two-spirit: що таке гендерна ідентичність?

А Ви, наприклад, знали, що в графі «Gender» (Пол) у Вашому особистому профілі Facebook є понад 50 варіантів гендерної специфікації? Або що у 2017 році у популярного дейтінгового додатка Tinder вийшло оновлення, яке дозволяє користувачам з Іспанії, Франції та Німеччини або зовсім не вказувати стать, або вибрати свій варіант з 37 доступних опцій: від агендерності до two-spirit.
 
При цьому в консервативному українському суспільстві успішно підтримується застаріла бінарна модель статей, багато хто з нас досі плутає поняття стать і гендер, а інформація про камінг-аути Кейтлін Дженнер або сестер Вачовскі і зовсім здатна розділити українське ком'юніті на 2 войовничі табори.
 
Пропонуємо розібратися з актуальною темою гендерної ідентичності і нарешті усвідомити, що відчувати себе жінкою в тілі чоловіка - це теж нормально

.Жіноча ідентичність

Що таке гендерна ідентичність?

Для початку, стать - це сукупність біологічних ознак, які визначають роль індивіда в процесі розмноження, а гендер - це соціально обумовлене сприйняття цієї самої статі, свого роду концепт «жінки» і «чоловіка» у Вас в голові з набором їх стереотипних характеристик.

До речі, саме поняття біологічна стать охоплює такі компоненти, як генетичну (або хромосомний) стать, гонадну, гормональну, внутрішню і зовнішню генітальну стать. При цьому, дізнатися чи підтверджують гени запис у свідоцтві про народження, можна тільки зробивши аналіз на визначення хромосомної статі. Тобто, в деяких випадках, навіть наявність пеніса ще нічого не означає.
 
Що стосується гендерної ідентичності, в цьому питанні має значення, як сама людина відчуває і сприймає свій гендер. У більшості людей, звичайно, не виникають труднощі з вибором правильної відповіді в графі «Вкажіть Вашу стать», ось тільки реальний спектр можливих варіантів ідентифікації набагато ширше, ніж звичні «М» і «Ж».
 
Гендерна ідентичність - це не про біологічну стать або шаблонну позначку в паспорті, а скоріше про глибоке внутрішнє самовідчуття людини, яке може змінюватися з віком, виражатися або не виражає в сексуальні переваги та трансформуватися в залежності від культурного середовища.

Фактично процес побудови гендерної ідентичності триває все життя людини. При цьому не варто панікувати та автоматично зараховувати Вашого чоловіка в команду крос-дресерів, якщо Ви раптово виявили у нього непідробний інтерес до жіночої білизни або панчіх - швидше за все, у Вашого партнера просто є парочка цікавих фантазій на цю тему. Точно також не потрібно лити сльози і йти в тижневий запій, якщо Ваша дама серця запропонувала себе в ролі домінанти й тонко натякнула на секс зі страпоном - в її тілі навряд чи живе чоловік, а ось Ви вже самі вирішуйте, погоджуватися на експеримент чи ні.

Чоловіча ідентичність

Скільки існує варіантів гендерної ідентичності?

Попри те, що поняття трансгендер, транссексуал, крос-дресер і багато інших вже давно увійшли в наш повсякденний лексикон, в свідомості більшості існує тільки шаблонне розподіл на 2 статі: є чоловіки і є жінки, третього поки не дано. При цьому, в Австралії ще 7 років тому визнали існування третьої нейтральної статі, а на території Індії з давніх часів проживають понад 6 мільйонів людей, які виходять за межі бінарної гендерної системи.

Питання про гендерну ідентичність і її можливі варіації ще довгий час буде відкритим - зміни спочатку повинні відбутися у свідомості, а це, на жаль, тривалий процес. Радує лише той факт, що вже існують люди, готові кинути виклик традиційному поділу на «прекрасних» і «сильних». Залишилося дочекатися того моменту, коли світ буде готовий це прийняти.

Відгуки

Від агендерності до two-spirit: що таке гендерна ідентичність? (0 відгуків)
Відгуків ще нема, стань першим - постав питання або напиши свій відгук!)

Додати відгук про Від агендерності до two-spirit: що таке гендерна ідентичність?, залишити коментар, запитати

Ім'я*
Електронна пошта
Відгук чи запитання*
Ваша оцінка