Про бісексуальність без міфів та домислів

Попри на те, що в наш час гетеронормативність повільно втрачає свої позиції в усьому світі, бісексуальні люди знаходяться під гнітом стереотипів. Навіть усередині ЛГБТ-спільноти їх проблеми часто піддаються знеціненню, а їх ідентичність ставиться під питання залежно від статевої приналежності партнера. Напевно, кожен, хто ідентифікує себе таким чином, стикався з неприємними і принизливими висловлюваннями в дусі: "Як ти можеш бути бісексуалкою, якщо ти заміжня?", "Раніше ти був з жінкою, а тепер з чоловіком, ти став геєм?". Продовжувати такий список прикладів можна нескінченно, а якщо Ви бісексуальні і відкрито про це кажете — напевно, у Вас і своїх знайдеться чимало.  

Це не хвороба

Ваші родичі можуть скільки завгодно переконувати, що за їхнього часу такого не було. І це, зрозуміло, буде неправдою.  Так само як і обманюють Вас ті, хто каже, що це неприродно. Гомо- та бісексуальні стосунки зустрічаються в природі досить часто, і Ви можете переконатися в цьому самі за допомогою Google. Що ж до твердження про час — стародавні греки і римляни не обтяжували себе тим, щоб навішувати на сексуальні стосунки якісь зайві ярлики. Багато поважних і глибоко одружених панів могли мати коханців одночасно з коханками. А мужні герої стародавньої Спарти взагалі ставилися до сексуальних стосунків серед солдатів як до способу домогтися згуртованості війська. Такий ось тім-білдинг. Чи означало це, що у мирний час вони також вдавалися до сексуальних втіх виключно з чоловіками? Можливо, але найімовірніше у багатьох у житті були також дружини, а може й коханки. 

Набагато наочніше бісексуальність описується в метафорі, запропонованій самими учасниками ЛГБТ-спільноти: уявіть, що перед Вами на столі кладуть банан та яблуко, пропонуючи Вам вибрати те, що подобається більше. Хтось із впевненістю простягне руку за бананом, бо йому не подобаються яблука. Ще хтось одразу візьме яблуко, адже банани йому не до смаку. Але набагато більший відсоток людей не такий категоричний у своїх висновках — сьогодні вони оберуть яблуко, а завтра із задоволенням насолодяться бананом. Знайдуться і ті, хто зовсім відмовиться від фруктів, віддавши перевагу, наприклад, горіхам або шоколаду. Зрозуміло, у житті все набагато складніше та варіативніше, але для розуміння основ така їстівна аналогія цілком підійде.

Вперше про бісексуальність у науковій літературі згадується ще в XIX столітті, і перші припущення про природу бісексуальності стверджували, що ми народжуємося саме такими, але з віком орієнтація може змінюватися на гетеро-, або гомосексуальний потяг.

Перші великі дослідження провів американський вчений Альфред Кінсі ще в 1940-х, а в його роботі, що досліджує сексуальну поведінку чоловіків, стверджується, що майже половина чоловіків протягом свого життя так чи інакше виявляють ознаки зацікавленості в людях як протилежної статі, так і своєї. Трохи менший відсоток, на думку доктора Кінсі, відчували оргазм із партнером своєї статі (або від фантазій про це).

Чужий навіть серед своїх

У наші дні, на жаль, біфобія дуже поширена навіть серед представників ЛГБТ-спільноти. Один із найяскравіших її проявів — сумнів у тому, що це “справжня” орієнтація. Досвід бісексуалів часто знецінюється — його сприймають як "підліткову фазу" або пошуки себе. У США навіть існує досить поширений термін “lesbian/gay until graduation”, що буквально означає “лесбійка (або гей) до випускного”. Так презирливо називають молодих людей, які зустрічаються із партнерами своєї статі під час навчання в університеті. Є й грубіше формулювання — бісексуальність називають “шафою”, в якій ховаються ті, кому не вистачає сміливості зробити камінг-аут. Бісексуалкам, які мають стосунки з партнером протилежної статі, кажуть, що вони не можуть називати себе частиною спільноти. Адже вони перебувають у стосунках, які «соціально схвалюються» — заміжня жінка з дітьми викличе менше засудження, ніж та, що відкрито живе з партнеркою.. 

Ще одним приводом знецінити орієнтацію бісексуальної персони може стати відсутність реального досвіду з людиною своєї статі. І якщо цей аргумент здасться Вам розумним, подумайте — чи став би хтось сумніватися в гетеросексуальності людини тільки тому, що вона не займалася сексом і не планує в найближчому майбутньому? 

Неймовірна міфологія

Відкрито кажучи про свою орієнтацію, бісексуали часто стикаються з масою образливих стереотипів, що знецінюють. Наприклад, існує думка, що бісексуальні люди не можуть або не хочуть бути моногамними. Звичайно, це не більше, ніж необґрунтовані домисли, як і інші, які ми обговоримо далі. 

"Як щодо трійничка?" - Часто доводиться чути бісексуалам. Погоджуватися чи ні — це, звісно, особиста справа кожного. Але асоціювати орієнтацію з обов'язковим бажанням стати третім як мінімум неосвічено. Бісексуали не хочуть сексу з усіма поспіль — просто їхній вибір партнера дещо ширший у порівнянні з гомо- та гетеросексуальними людьми.

У продовження цього стереотипу варто згадати ще одну досить популярну (але не правдиву) думку про те, що бісексуальні люди не здатні зберігати вірність одній людині. Нібито, задовольняти свій потяг до партнера іншої статі за наявності постійних стосунків такі люди ходять набік. Але це, звичайно, так не працює. Як і в традиційних стосунках, кожна пара самостійно вирішує для себе, чи будуть їхні стосунки відкритими, вільними, чи в них мається на увазі моногамія.. 

Ще одна складність, з якою стикаються бі-персони — це необхідність доводити, що їхні стосунки є дещо серйознішим, ніж швидкоплинне захоплення чи тимчасове блаженство. Так, часто люди ще в підлітковому віці усвідомлюють, що їхні сексуальні інтереси виходять за межі статевої приналежності. Але це не означає, що такий інтерес зникне як за помахом чарівної палички, варто лише на горизонті з'явитися ідеалу гетеросексуальних фантазій. 

Однаковий потяг до обох статей — це теж не більше, ніж міф. Немає обов'язкової пропорції, якої потрібно дотримуватись, щоб вважати себе бісексуалом. Пам'ятаєте, ми говорили про їстівну аналогію? Так само і з вибором партнера. Залежно від настрою, миттєвих бажань та смакових уподобань Ви вибираєте один із двох варіантів. 

 

Відгуки

Про бісексуальність без міфів та домислів (0 відгуків)
Відгуків ще нема, стань першим - постав питання або напиши свій відгук!)

Додати відгук про Про бісексуальність без міфів та домислів, залишити коментар, запитати

Ім'я*
Електронна пошта
Відгук чи запитання*
Ваша оцінка