Том з Фінляндії - вхід тільки для чоловіків

Tom of Finland - BikersМало хто знає, що на становлення гомосексуальної культури достатньою мірою вплинув певний стиль мистецтва. Те, що зараз здається привабливим, по-своєму еротичним і збудливим, раніше не помічалося аж до того часу, поки світ не побачили дивовижні малюнки фінського художника, відомого під псевдонімом Tom of Finland. Його реалістичні, брутальні й детальні роботи зараз є творами андеграундного мистецтва. Навіть виробники інтимних іграшок не залишилися в стороні і випускають цілу серію девайсів для чоловіків, надихнувшись малюнками Тома.

Прогулянка в ранні роки 20 сторіччя

Справжнє ім'я Фінського Тома - Tom of Finland - Тоуко Валіо Лааксонен. Малювати він почав ще в дитинстві. Також вивчав образотворче мистецтво і навчався грі на фортепіано. Будучи скромним зроду, Тоуко не відразу зміг відкрити світу свої інтереси та переваги й переносив бурхливі пристрасті на папір. До того ж фінські закони та громадяни не відрізнялися толерантністю, і прояви чужої суспільству любові могли значно зіпсувати життя.
 
Уже в дорослому віці, провівши частину свого життя на фронті та повернувшись додому у званні лейтенанта, художник зустрівся зі своїм майбутнім партнером Вели Мякіненом - і це круто повернуло його життя. Саме за наполяганням Вели художник вперше спробував видати свої роботи та відправив їх у журнал "Physique Pictorial". Його малюнки надихнули редактора, і незабаром вийшов новий номер з обкладинкою, прикрашеної одним із зображень Тоуко. Але як підписати еротичний шедевр, якщо створення краси може мати плачевні наслідки для автора? Саме тоді народжується псевдонім Tom of Finland.

Розвиток, Америка, захват

Том організував свою першу виставку в Гамбурзі (Німеччина). Але попри те, що вона пройшла більш ніж вдало, виставка принесла художнику лише збитки - практичні всі роботи були вкрадені. Однак на виставці він познайомився з людьми, що зробили чималий вплив на його життя. За допомогою друзів Том відправився в Америку - навіть в ті роки ця країна була найбільш лояльною до гомосексуальної тематики. Ось тут-то вже й закрутилося!!

У роботах художника можна звернути увагу не тільки на прямий еротичний підтекст, але і на те, яке значення мала візуальне підгрунтя: одяг на чоловіках, їх гармонійні образи в уяві і життя художника. Всі чоловіки на зображеннях були підкреслено мужніми, накачаними, одягненими в певному стилі, що викликають не тільки дещицю збентеження, а й захоплення. Згодом малюнки Тома з Фінляндії придбали не тільки сексуальний, але і соціальний контекст: художник закликав поціновувачів естетики прокачувати і тіло, і здоров'я, і ​​яскравий сексуальний дух.Tom of Finland picture

Незаперечний вплив на гей-культуру в усьому світі

Use a RubberТом з Фінляндії вважається двигуном еволюції гей-культури. Його малюнки стали тим самим таємним вікном, заглянувши в яке, дуже легко зрозуміти - нетрадиційна орієнтація може нести творчий, яскравий, здоровий і привабливий характер. Внесок художника в формування канонів і естетики гей-спільноти поза всякими сумнівами. Свого часу навіть була створена асоціація, присвячена діяльності художника. Поряд з листівками з його малюнками почали випускати секс-іграшки, змазки, скейтборд, постільна білизна, парфуми та іншу продукцію, брендовану настільки впізнаваною в вузьких колах творчістю. Ви навіть можете знайти хороше вино, з етикетки якого на вас буде спокусливо дивитися накачаний красень-чоловік в обтягуючих шкіряних штанях і хвацько зсунутому кашкеті. У 2017 році світ побачив атмосферний біографічний фільм, що барвисто оповідає про життя художника.

Саме завдяки Тому в моду увійшли шкіряний одяг і аксесуари, байкерський стиль, поліцейська форма - все те, що вигідно підкреслює тіло чоловіка, стало нерідко асоціюватися зі стилем гомосексуальних чоловіків. В Америці навіть утворився клуб фанатів художника - вони називали себе Tom`s Men і намагалися у всьому копіювати персонажів з малюнків. Особливо яскравих представників фотографував сам Том, черпаючи натхнення для наступних своїх робіт.

Майже вся сім'я Тома, крім молодшої сестри, навіть не здогадувалася про захоплення і творчості художника. Уже пізніше рідна країна не просто визнала Тоуко Лааксонен, але стала пишатися ним, по праву визнавши його роботи культурною спадщиною. Більш того, був випущений обмежений тираж поштових марок з малюнками Тома.

Історія життя художника - це повість про мужність, любов і свободу, а роботи Тома з Фінляндії - це символ боротьби, символ того, що світ, попри консервативність багатьох людей, може змінитися, стати більш толерантними і краще. А творчість - один з найвірніших способів довести це.

Відгуки

Том з Фінляндії - вхід тільки для чоловіків (3 відгуків)
26.07.2018
5 - Пуркиус

Кстати - фильмец красивый и не пошлый.

Відгук був корисним? Так (5) Ні (2)
відповідь Amurchik.ua

Уважаемый Пуркиус.
Спасибо Вам за отзыв!

Відгук був корисним? Так (2) Ні (1)
22.07.2018
5 - Том

Чудовий допис! Дякуючи йому розумієш наскільки цікава гей-культура і які коріння вона має. Дякую за висвітлення цієї теми!

Відгук був корисним? Так (2) Ні (3)
відповідь Amurchik.ua

Шановний Том.
Дякуємо Вам за відгук!

Відгук був корисним? Так (3) Ні (0)
20.07.2018
5 - Iren_Adler

Очень вдохновляющий персонаж и очень круто, что его признали в родной стране. Эстетика вызывающая, но очень сочная и живая.

Відгук був корисним? Так (6) Ні (1)
відповідь Amurchik.ua

Уважаемая Iren_Adler.
Мы рады, что Вы прониклись данной историей.
Надеемся, что и игрушки из серии Tom of Finland не оставляют Вас равнодушными ;-)

Відгук був корисним? Так (2) Ні (0)

Додати відгук про Том з Фінляндії - вхід тільки для чоловіків, залишити коментар, запитати

Ім'я*
Електронна пошта
Відгук чи запитання*
Ваша оцінка